Gjør bedriften bærekraftig med hjelp av «Grønn Vekst Trappen»

Vi har i dagens samfunn fortsatt mange virksomheter som bruker en grå vekst modell. For at klimakrisen skal roe seg må disse bedriftene tenke mere miljøvennlig, og forandre seg til å bruke en grønn vekst modell. Disse endringene skjer ikke over natten eller ved hjelp av å endre på noen små ting. En metode virksomheter kan benytte seg av om de ønsker å bidra til en grønnere klode, er «Grønn Vekst Trappen».  Den kommer i 6 forskjellige «trappetrinn» som skal ta deg fra en grå til en grønn bedrift.

Bilde er hentet fra Baerum.kommune.no

Trinn 1: Utvendig

Det første steget er gjøre det synlig at bedriften din er på vei i en grønn retning. Hvordan du synes utad gir samarbeidspartnere og potensielle kunder til å opprette seg en mening om hvordan dere/du som bedrift stiller dere til den bærekraftige utfordringen som vi står overfor.

Trinn 2: Husrengjøring

Trinn to ligger litt ord. Det å rydde opp i eget hjem. Fjerne uvaner som bidrar til en negativ utvikling. Har man ikke allerede miljøsortering av avfall, er dette ett bra sted å begynne. Det flere måter for bedrifter å produsere sin egen grønne strøm gjennom f.eks solcellepaneler, som mange allerede bruker.

Trinn 3: Leverandørkrav

Vi ser i dag at produkter med bærekraftige materiale gjør at folk er villig til å legge inn noen ekstra kroner for å handle grønt. Dette gjør at det er flere som vil henge seg på. Derfor kan de kreve at leverandørene leverer bærekraftige materialer og har en grønn vekst innad i leverandørens bedrift. Da tvinges leverandørene til å endre sin produksjon til en mere miljøvennlig produksjon.

Trinn 4: Driftomlegging

Dette trinnet handler om å endre driften over til en mere miljøvennlig produksjon. Vet å få en sirkulær økonomi vil du virke som en mere bærekraftig og kunne ha muligheten til å bruke egne materialer som er resirkulert.

Trinn 5: Produktportefølje

Når vi skal endre en bedrift må alle de ikke miljøvennlige produktene byttes ut med ikke miljøskadelige produkter. Dette er en stor prosess som må gjøres riktig. Her har alle de ny oppstartete virksomhetene en fordel pga de kan begynne fra start og trenger ikke jobbe for å endre et image, noe som de allerede eksisterende bedriftene.

Trinn 6: Forretningsmodell

Forretningsmodellen endre utefra kundens behov. Den generasjonen som sette miljøet høyt når de skal velge hvilke produkter de skal kjøpe fortsetter bare å vokse. Derfor er alle nødt til å endre forretningsmodellen til sin bedrift over til en grønnere bedrift, som bruker resirkulere metoder for å kunne heng med i den utviklingen verden er i nå.

-Georg Christensen

Kilder:

Per Espen Stoknes, feb. 2019.(Kapittel i Christensen, red, 2019, Bedriften, Oslo Universitetsforlaget)

georgchristensen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *