Flere jobber vil forsvinne når kunstig intelligens overtar

I de siste forelesningene har lærer Arne Krokan snakket en del om kunstig intelligens. Dette kan for mange være et ukjent tema, så her er www.regjeringen.no definisjonen på kunstig intelligens »  Kunstig intelligente systemer utfører handlinger, fysisk eller digitalt, basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, i den hensikt å oppnå et gitt mål. » Dette er for mange et veldig spennende tema, men kan også være skummelt med tanke hvordan det kan ramme oss mennesker. Det folk frykter mest med kunstig intelligens er at maskinen skal klare å gjøre jobben bedre og billigere enn et menneske.

Sjåfører

Det selvkjørende biler er kanskje det som de har blitt snakket lengst om når det kommer til kunstig intelligens. Denne teknologien finnes og er i bruk, men den har ikke kommet så langt at det er forsvarlig å la de kjøre i trafikken enda. På avstengte områder som f.eks byggeplasser er et av stedene det har blitt brukt selvkjørende biler. Ett annet sted hvor det benyttes selvkjørende byer er på Gardemoen flyplass. Når flystripa skal måkes for snø er kun denne første brøytebilen bemannet med en sjåfør, mens de andre som kjører bak er selvstyrte. Store aktører som Amazon og Alibaba jobber nå med å kutte leveringstiden helt ned til 30minutter ved hjelp av droner som skal levere varene. Til tross for at dette fører til at mange vil miste jobbene sine vil det også føre til en grønnere klode og en økt effektivitet. Dette vil få store konsekvenser for hele verden, men mest for USA hvor sjåfør er det vanligste yrke.

Amazon go

Under forelesningen fortalte Arne om Amazon go. Jeg personlig hadde aldri hørt om dette før og synes det virket veldig spennende. Det er en videreføring av selvbetjening, men tatt til et helt nytt nivå. Vi kjenner alle igjen butikker som har selvskanningskasser som lar deg slippe å stå i kø og bruke den tradisjonelle kassa. Det Amazon har gjort er å åpne en butikk uten betalingskasser. Det fungere sånn at du skanner deg inn ved hjelp av smarttelefonen, plukker med deg det du skal ha og bare går ut av butikken. Du lurer kanskje på hvordan dette er mulig? Dette har blitt mulig ved hjelp av en stor mengde sensorer som er plassert rundt i hele butikken. Disse sensorene registrer hvilke varer du plukker ut fra hyllene og legger de til i handlekurven. Når du forlater butikken blir beløpet trukket fra kontoen din. Foreløpig er dette et konsept som tar for seg en liten gruppe av butikker, men jeg tror at dette er fremtidens handlemåte og kommer til å erstatte mange av de nåværende butikkarbeideren. Det vil først innta storbyene, også ser jeg for meg at det vil ta en god tid lenger å få alle tett steder og små byer til å benytte seg av dette.

Nye jobber

Når noen jobber forsvinner vil det åpne seg nye muligheter. For at disse nye og teknologiske systemene skal fungere trenger alle opplæring og oppfølging. Dette vil skape nye jobber. Noen må produsere disse maskinene og tjenestene. Noen må lære folk å sette dette opp og bruke dette systemet. Noen må stå for servicer. Mulighetene er mange, men vi må tilpasse oss. En maskin jobber smartere, raskere og ikke minst hele døgnet og den trenger ingen pauser. Så det er forståelig at den blir valgt foran oss menneske. Derfor er vi nøtt til å tilpasse oss de nye jobbmulighetene denne endringen fører med seg.

-Georg Christensen

https://www.amazon.jobs/en/business_categories/amazongo

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nasjonal-strategi-for-kunstig-intelligens/id2685594/?ch=3

georgchristensen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *