Hvordan livet som student er under pandemien

I slutten av desember 2019 leverte vi studenter den siste eksamen før vi tok en etterlengtet juleferie, men lite visste vi at pandemien som herjet i Asia snart ville få en stor påvirkning på våre studentliv. 12 Mars 2020 ble dagen hvor pandemien for alvor satte sitt preg over Norge. Hele landet ble stengt ned, og da var verken høyskoler eller universiteter noen unntak. All fysisk undervisning ble til nettundervisning, og klasserommene stod fullstendig tomme på ubestemt tid. For mange ble hverdagen helt snudd på hodet. Store grupper i samfunnet ble permittert, og noen var nødt til å bli stående på bar bakke, uten noen jobb å kunne gå til. På dette tidspunktet var jeg selv på jakt etter en ny jobb, og dette gjorde det ikke akkurat lettere for en student som var avhengig av inntekt ved siden av studielån.

Grunnet at all undervisning var digitalt dro jeg hjem til hjembyen min Sarpsborg ettersom Oslo var det stedet hvor det var høyest smitterisiko. I denne vårperioden ble hverdagen fylt med nettundervisning samt en god del turer i skog og mark. Det var utfordrende og ikke kunne sosialisere seg med like mange som det man var vandt til, men det var et ansvar vi alle måtte ta vår del av. Hybelen jeg leide i Oslo hadde en leieavtale frem til 1.juli, men siden den sjeldent var i bruk valgte jeg å si den opp og med 3 måneders oppsigelses tid endte det opp med utflytting 1.juni. Dette passet helt perfekt ettersom 3 av 4 hjemmeeksamener var ferdig innen den tid. Jeg pleide nemlig å reise inn til Oslo dagen før en eksamen, så jeg fikk sitte i fred og ro.

Vi alle hadde nok et lite håp om at høst semesteret skulle bli mer normalt enn hva slutten på det forrige, men vi var nok nødt til å bite tennene sammen litt lenger. Det aller meste av undervisning ble utført over nett med unntak av noen få fysiske oppmøter. Det sosiale med det å være student uteble, og mange av mine studiekamerater var fortsatt hjemme i hjembyene. Selv hadde jeg flyttet inn i en leilighet på Grünerløkka sammen med 3 andre kompiser hjemmefra. Ettersom jeg så hvordan nye studenter hadde fadderuke med restriksjoner og hadde vanskelig for å bli kjent med nye mennesker, følte jeg meg ekstra heldig som begynte året tidligere.

Zoom ble det nye klasserommet og hjemmeeksamener ble på nytt en realitet. Nå som vi beveger oss inn i det tredje semester med hjemmeskole og mest sannsynlig nye hjemmeeksamener begynner jeg, og sikkert mange andre å bli lei av denne pandemien. Studietiden handler ikke bare om det akademiske, men mye om det sosiale aspektet av å være student. Vi krysser derfor fingrene for at ting blir som normalt snart igjen, og at vi studenter er tilbake i skolelokalene.

-Georg Christensen

georgchristensen

3 kommentarer til «Hvordan livet som student er under pandemien»

  1. Hei! Så fint å høre din refleksjon av det å være student under en pandemi. Veldig godt skrevet, du får gitt uttrykk for din studenttilværelse på en oppriktig måte. Fortsett med smittevern , så blir det nok bedre tider til høstsemesteret, får vi håpe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *